Aksel er til for å hjelpe de tverrfaglige produktteamene i NAV med å lage bra grensesnitt. I denne artikkelen forklarer vi relasjonen mellom Aksel og produktteamene, og hvordan vi sammen utvikler designsystemet.
Aksel er basert på samarbeidet mellom produktteamene og team Aksel. Team Aksel jobber fulltid med å forvalte alle delene av designsystemet, og produktteamene hjelper til med bidrag og erfaringer. Vi sitter alle med forskjellige perspektiver og ekspertise som vi tar med inn i utviklingen av Aksel.
Behov for endringer eller nye ting
Hva er prosessen om du oppdager at noe ikke helt passer for deg, eller at noe mangler i Aksel? Tid for samarbeid! Vi skal ikke tvinge deg til å pugge et avansert flytdiagram som beskriver hvordan du skal gå fram. Samarbeid med Aksel skal være lavterskel og hyggelig! Men det er viktig at du tar kontakt med oss. Vi er ikke tankelesere 🧘
Enkle saker
For avklaringer og spørsmål er det veldig enkelt å bruke Slack. Det er bare å joine kanalen #aksel-designsystemet med en gang. Der hjelper hele produktutviklingsmiljøet hverandre med stort og smått. Om kanalen ikke funker for deg kan du sende DM til oss i team Aksel.
Komplekse saker
Om du trenger å endre på noen komponenter eller bygge nye komponenter ønsker vi å ta en prat med deg. I løpet av praten vil vi finne ut av kompleksiteten og hva ditt team har kapasitet til. Vi i team Aksel har lite lyst til å bli en propp i deres produktutvikling. Derfor vil vi finne ut hva ditt team kan bidra med av konsept, design og kode. Dere skal slippe å forholde dere til alt det systemrelaterte, det fikser vi.
Eksempler på retninger en samtale kan ta:
Bidrag = kvalitetsstempel
Samarbeidet som vi har beskrevet over betyr at produktteam aktivt bidrar til eller med kode/design til Aksel. Denne samarbeidsformen kan gi produktutviklingen i NAV store gevinster, og er det motsatte av et bestillingssystem. En så stor produktorganisasjon som NAV trenger prosesser som skalerer og som involverer bredt. Da har man ikke lyst på et sentralt team som tar imot bestillinger og blir en propp for produktutviklingen. Når et team bidrar vil de også lære litt om hvordan komponentene er satt sammen, hvordan design tokens brukes, navngivning, API-design, etc. Dette vil spre kunnskapen om hvordan designsystemet funker utover i organisasjonen. Når kunnskapen og tryggheten øker vil forhåpentligvis antall bidrag også øke.
Det er win, win, win! 🙌