Hopp til innhold
Aksel

Søk

Ctrl+K for å søkeEsc for å lukke

Aksel

Designsystemet
God praksisBloggen

Retningslinje

Modenhetsskalaen skal hjelpe oss til å stoppe opp

Modenhetsskalaen illustrerer fasene et produkt beveger seg gjennom fra start til slutt. Den viser hvor vi bør stoppe opp for å forsikre oss om at vi er på rett vei.

Innholdet kan være utdatert

Det er over 1 år siden innholdet ble revidert. Vi kan ikke være helt sikre på hvor nøyaktig artikkelen er lenger.

Produktstrategien skal gi oss et bedre beslutningsgrunnlag i produktutviklingen, men i dag er det uklart hvem som skal beslutte og prioritere på hvilket nivå, og hva de må vite for å kunne ta en god beslutning. Modenhetsskalaen er et styrings- og prioriteringsverktøy som skal hjelpe eierne av produktet med å se dette. Den er en del av NAVs produktutviklingsmodell.

Modenhetsskalaen skal bidra til å skape en felles forståelse i organisasjonen for at vi av og til må stoppe opp for å forsikre oss om at vi er på rett vei. Samt en kultur der det er aksept for vi kan ende opp med å forkaste problemet eller løsningen vi jobber med.

Hva er modenhetsskalaen?

Modenhetsskalaen illustrerer fasene et produkt beveger seg gjennom fra start til slutt, og hvilken tilstand produktet eller problemforståelsen må være i før vi går videre til ny fase. Den bygger på «tight-loose-tight»-modellen, men inkluderer flere og tydeligere beslutningspunkter underveis i et utviklingsløp. Den skal tvinge oss til å stoppe opp for å se at vi er på rett vei. Hvis vi ikke stopper opp av og til, øker risikoen for at vi jobber med ting som ikke gir verdi.

Modell som viser fasene gjennom et utviklingsløp: Forstå problemet, utforske løsning, bekrefte verdi, bygge produkt, opprettholde produktverdi.

Mellom hver fase er det lagt opp til beslutninger. Hvem som tar beslutninger vil blant annet avhenge av:

  • Størrelsen på problemet eller produktet. Hvorvidt man skal gå i gang med å utvikle en ny saksbehandlingsløsning vil for eksempel kreve beslutning på et høyere nivå, enn et problem/produkt i mindre skala.
  • Om det er et potensielt nytt produkt eller et eksisterende produkt.

Utfallet av beslutningene som tas mellom fasene kan være:

  • Fortsette som planlagt.
  • Fortsette med endret kurs.
  • Stanse - forkaste problemet/produktet.

Hvordan skal modenhetsskalaen brukes?

Modenhetsskalaen skal bidra til et felles språk og en felles kultur for produktutvikling i NAV, men den er først og fremst et styringsverktøy.

Skalaen skal hjelpe eierne av produktene til å forstå tilstanden problemet eller produktet skal være i, før de tar en beslutning:

  • Har vi kommet så langt at vi har forstått problemet?
  • Har vi utforsket løsninger før vi velger en?
  • Har vi realisert gevinsten? Skal vi likevel fortsette om vi ikke har gjort det?

Det er i produktstrategien, som kommer fra produktområdene, grunnlaget for å svare på disse spørsmålene ligger. Modenhetsskalaen synliggjør at vi må stoppe opp og svare på dem. Eierne må kjenne godt til strategien og lese den når den oppdateres i forkant av et beslutningsmøte.

Medvirkende

Kjersti Mosli,
Fredrik Scheide,
Heidi Buverud

Innspill til artikkelen

Logg inn med Nav SSO for å gi innspill til artikkelen

Logg inn med Nav SSO