Retningslinje
1.4.2 Styring av lyd
Gjør det lett for brukere å stoppe eller dempe lyd som starter automatisk.
Hvorfor er suksesskriteriet viktig?
Tenk deg at du sitter i en stappfull stillevogn på toget i morgenrushet. Du åpner en lenke fra en venninne, og plutselig dundrer en K-pop-video i gang med full lyd. Irriterende? Absolutt. Men tenk hvor mye verre det er om du bruker skjermleser og ikke lenger hører hva den sier, fordi lyden fra videoen overdøver alt–også muligheten til å finne stoppknappen. Hvis lyd starter automatisk og brukere ikke finner en måte å stoppe lyden på, vil de ofte lukke siden i frustrasjon.
I tillegg til at automatisk lydavspilling er ubehagelig, kan det gjøre nettsiden helt ubrukelig for noen brukere:
Ved å gi brukere kontroll over lyden–og aller helst unngå å starte den automatisk–sikrer vi at flere får en god opplevelse av sidene våre.
Anbefalinger
Unngå å starte lyd automatisk med mindre det er helt nødvendig. La heller brukeren starte den selv.
Vanlige misforståelser
Mange tror at WCAG forbyr all lyd på nettsider. Det stemmer ikke. Kravet sier bare at hvis lyd starter uten at brukeren ber om det, og varer over 3 sekunder, så må brukeren ha en måte å stoppe eller dempe den på som er uavhengig av systemvolumet. Det er altså fullt lov å ha lyd og video, så lenge brukeren har kontroll.
En annen vanlig misforståelse er at det er innafor å henvise brukeren til systemvolumet for å styre lyden. Dette er ikke tilstrekkelig, siden det å dempe systemvolumet også vil dempe skjermleseren.
Hvordan teste kravet
Kjernespørsmålet
Har brukeren kontroll over lyd som starter automatisk?
Innhold du må teste
Alle steder der det finnes innhold som kan spille av lyd automatisk, for eksempel:
Testmetode
NB! Lydkontrollen må selvsagt også oppfylle andre krav, for eksempel 2.1.1 Tastatur og 4.1.2 Navn, rolle, verdi.
Ofte-stilte spørsmål
Medvirkende