Det gis tilgang til et alternativ til tidsbaserte medier eller synstolking av forhåndsinnspilt videoinnhold i synkroniserte medier, bortsett fra når mediene fungerer som mediealternativer til tekst og er tydelig merket som det.
Tips
Merk at dette suksesskriteriet gjelder forhåndsinnspilt innhold (altså ikke live-sendinger).
Hvorfor er suksesskriteriet viktig?
For at mennesker med nedsatt syn skal kunne forstå video er det nødvendig at viktige ting som ikke kan høres formidles som tekst eller synstolking. Det er altså to måter å imøtekomme dette suksesskriteriet på:
Synstolking, en verbal beskrivelse av visuelle elementer i filmer. Synstolking brukes også på teaterforestillinger, konferanser, sportsbegivenheter og så videre. Beskrivelsen gis i pausene mellom dialog eller lyd for å forklare handling, omgivelser, kroppsspråk og andre visuelle detaljer som ikke formidles gjennom lyd alene.
Tekst (medialternativ), skal inneholde all informasjon i videoen (både visuell og auditiv) som tekst. Teksten er en løpende beskrivelse av alt som foregår i videoen (som i et manus). I motsetning til synstolking er ikke tekstversjonen begrenset til bare pausene i den eksisterende dialogen. Fullstendige beskrivelser skal gis av all visuell informasjon, inkludert visuell kontekst, handlinger og uttrykk fra skuespillere og annet visuelt materiale. I tillegg beskrives lyder (latter, stemmer utenfor skjermen osv.), og transkripsjoner av all dialog er inkludert. Rekkefølgen av beskrivelse og dialog er den samme som sekvensen i selve videoen. Som et resultat kan tekstversjonen gi en mer fullstendig representasjon av videoen enn synstolking alene.
Anbefalinger
Hvis en film ikke trenger synstolking regnes suksesskriteriet som oppfylt. Opptak av møter eller videoer med presentasjoner der foredragsholderen er flink til å forklare alt som vises kan være eksempler på videoer som ikke trenger synstolking. Skal du lage en ny film er det best hvis du planlegger filmen på en måte som inkluderer eventuell synstolking (integrert synstolking).
Dette suksesskriteriet er ikke lovpålagt i Norge, men synstolking kreves i suksesskriterium 1.2.5.
Synstolking kan gjøres på flere måter. Les gjerne artikkelen Synstolking av video.
Slik skrus synstolking på i Vimeo: Velg settings, audio, norsk (audio description).
Nedenfor finner du noen tips til deg som skal synstolke en eksisterende video:
Tips om synstolking
Beskriv det du ikke kan høre og prioriter det som er viktig slik at de som ikke ser kan få med seg historien.
Gjør forberedelser for å sikre korrekte beskrivelser.
Bruk presist, variert og forståelig språk. Bruk presens. Beskriv det du ser mens det skjer.
Stemmebruken til innleseren skal være naturlig og i takt med sjanger og uttrykk.
Unngå beskrivelser over mono/dialog eller annen viktig lyd.
Presenter karakterene på en måte som gjør det mulig å identifisere dem.
Hvis handlingen veksler mellom nåtid og fortid, innled scenene med enkle tidsangivelser.
Vær objektiv, unngå fortolkninger og la brukeren gjøre opp sin egen mening.
Vanlige misforståelser
Den vanligste misforståelsen er at video må ha synstolking. Noen videoer trenger ikke synstolking siden lydinnholdet er godt nok. For å oppfylle suksesskriterium 1.2.3 er det dessuten tilstrekkelig med en tekstversjon av filmen.
Hvordan teste kravet
Kjernespørsmålet
Finnes det synstolking eller en tekstversjon til video - hvis det trengs?
Innhold du må teste
Video
Testmetode
Sjekk om det finnes en tekstversjon av videoen
Avspill videoen og vurder om synstolking trengs. Er i så fall synstolking tilgjengelig og tilstrekkelig?
Still deg gjerne spørsmålet: kunne denne videoen ha vært publisert som en podkast (uten bilder).
Ofte-stilte spørsmål
Søk gjerne på «audio description» eller synstolking for å finne eksempler. NRK har for eksempel mange synstolkede programmer: https://tv.nrk.no/programmer/synstolk.
Ja, det finnes flere firmaer som tilbyr synstolking. Noen av firmaene kan også holde kurs. Nav har rammeavtale med MediaLT.