Slik gjør du det (innholdstype)
Oppdatert 15. juli 2022Støtteinformasjon for skjema eller prosesser som ikke er selvstendige ytelser eller tjenester (produkter). Brukes for veiledning der brukere skal sende informasjon til NAV gjennom et skjema.
Her er informasjon om hvorfor skjemaet eller informasjonen skal sendes inn, i hvilke tilfeller, hvor ofte (hvis det skal skje jevnlig), frister, forklaring av videre prosess og inngang til skjema og andre relevante handlinger.
Eksempler på innhold av denne typen:
- sende meldekort
- sende kjøreliste
- Oppfostringsbidrag
- Leveattest for deg som får pensjon og uføretrygd i utlandet
Ansvarlig
Produktteam / innholdseier som forvalter produktet/produktene
Navngiving
Slik gjør du det-sidene skal ha meningsbærende titler. Formen på tittelen bør være [verb / handling] + [substantiv / det som sendes inn eller meldes om].
For eksempel "Meld yrkesskade" eller "Send meldekort".
I utlistinger av produkter på oversiktssider, bruker vi produktnavnet, for eksempel "Yrkesskademelding" eller "Meldekort". Denne alternative tittelen setter du i venstremenyen (metadata) i Enonic.
Innholdsstruktur og ankerlenker
Innholdet på siden er delt opp i meningsfulle underkapitler. Innholdseier strukturerer innholdet slik det er mest hensiktsmessig å strukturere det for det aktuelle skjemaet.
Samme type innhold om ulike skjema bør, så langt det er fornuftig, bruke mest mulig like titler og inndeling av innhold.
Ankerlenker til innholdskapitler:
- Ankerlenkene trenger ikke å bruke samme ordlyd som tittelen på kapittelet
- Ankerlenkene bør formuleres på en mest mulig kortfattet og standardisert måte
- Ankerlenkene bør ikke forandres for ofte. Hvis lenken blir endret, gi beskjed til kontaktsenteret slik at de kan endre den aktuelle ankerlenken i sitt støttemateriell. Sørg også for at eventuelle brev til innbyggere som bruker denne lenken, blir endret samtidig.
Eksempel: kapittel om frist har ankerlenke nav.no/skjemanavn#frist, enten tittelen på kapittelet er «Hva er fristen?» eller noe annet, og om tittelen endres.
Sideheader
Inneholder
- Tittel bestående av verb og skjemanavn/det som skal meldes inn, for eksempel "Meld yrkesskade"
- Innholdstype, her "Slik gjør du det"
- Piktogram for innholdstypen (likt for alle Slik gjør du det-sider)

Innholdsmeny
Siden har en innholdsmeny med snarvei til korresponderende kapittel på siden. Her kan det også legges inngang til skjema eller annen relevant handelingsdriver for skjemaet.

Lenkemeny (hvis relevant)
Lenker til andre sider med støtteinformasjon, for eksempel inngang til lovtekst om skjemaet eller sentral klageinformasjon. Lenkemenyen kan brukes til å lenke til denne typen tilleggsinformasjon som ikke er dekket på siden.

Inngang til sentrale situasjoner
Mikro-produktkort med inngang til situasjoner der produktet er sentralt settes i bunnen av Kort om-seksjonen.
Før kortet bør det være en innledning, slik som "[Produkt] er aktuelt for deg som".

Inngang til andre relevante produkter eller verktøy
Mini-kort med inngang til andre produkter eller verktøy kan settes inn i løpende tekst. Før kortet bør det være tekst som setter produktet eller verktøyet i kontekst - hvorfor kan det være relevant for innbyggeren å se på dette?

Tilpasningsfunksjon / filter (hvis relevant)
Tilpasningsfunksjonen tar utgangspunkt i innbyggerens situasjon, og gjør det mulig for innbyggere å tilpasse innholdet på siden til sin situasjon ved å filtrere bort situasjoner som ikke er relevante. Hvis brukeren ikke gjør noen valg i filteret, vises alt innhold på siden.
Bare én boks
Vi bruker bare én «Hva er situasjonen din»-boks per produktside. Denne boksen har blå kant og skal plasseres rett etter «Kort om»-kapittelet. Boksen skal ikke plasseres i et innholdsfelt, men er en selvstendig boks.

Mulighet for flere spørsmål og alternativ
Hva er situasjonen din-boksen kan inneholde flere spørsmål med flere alternativer. Hvilke spørsmål og hvilke alternativer som er relevante for de ulike produktene vil variere.
Filtervalg i kapitler
I kapitlene der et eller flere spørsmål fra filteret er i bruk, vises de ulike alternativene før teksten som er knyttet til filterne. Brukeren kan også justere hva som er relevant her, selv om de ikke tok i bruk filteret i "Hva er situasjonen din?"
Det er viktig at innholdet / tekstavsnittene som er knyttet til spesifikke filtere kun omhandler temaet innenfor disse filterene. Hvis ikke risikerer du at innhold som faktisk var relevant for innbyggeren filtreres bort. Et godt tips kan være å unngå lange enkeltavsnitt som omtaler for mange temaer på én gang.
Metadata
Alle Slik gjør du-sider skal ha
- Informasjon om innholdstype (Slik gjør du)
- Område (f.eks «Familie» eller «Helse og sykdom»)
- Målgruppe (Privatperson, Arbeidsgiver eller Samarbeidspartner)
- Kort ingress som brukes på kort
- "Kort om"-kapitteltekst
I Enonic blir dette ivaretatt ved å legge inn denne informasjonen i redaktørgrensesnittet. Velger man eget publiseringssystem, må dette ivaretas av teamet.
URL
Siden ligger rett på roten av strukturen på nav.no, altså rett under forsiden.
For personbruker og på bokmål: nav.no/handling (eventuelt kortversjon av skjemanavn der disse er lange) f.eks nav.no/meld-yrkesskade
For andre målgrupper: nav.no/målgruppe/handling f.eks nav.no/arbeidsgiver/meld-yrkesskade
For andre språkvarianter: nav.no/handling/språk .eks nav.no/meld-yrkesskade/en
For både andre målgrupper og språkvarianter: nav.no/målgruppe/handling/språk f.eks: nav.no/arbeidsgiver/meld-yrkesskade/en
Norske bokstaver i URL
Vi bruker ikke æ, ø og å i URLene.
- æ erstattes med a
- ø erstattes med o
- å erstattes med a